Itališkos krikštynų tradicijos

 

Turbūt daugelis girdėjo, kad kone kiekvienam italui šilti tarpusavio santykiai su šeimos nariais, bei svarbių švenčių paminėjimas artimųjų rate yra būtinybė. Taip puoselėjama graži tradicija, svarbiausiomis gyvenimo akimirkomis visiems būti kartu su brangiausiais žmonėmis. Ne išimtis ir krikštynų šventė - dažniausiai šią dieną kartu su mažuoju krikščionimi būna ne tik šeima ir krikšto tėvai, bet ir seneliai, tetos bei dėdės.

Krikštynų dieną tėvai prie namų durų pritvirtina kaspinėlį. Priklausomai nuo to ar bus krikštijama mergaitė ar berniukas - prisegamas rausvas arba melsvas. Tai daroma tam, kad į namus atvykę būsimieji krikšto tėvai žinotų, kokios lyties vaikutį veš į bažnyčią.

Tradiciškai krikšto tėvai yra atsakingi tiek už krikšto rūbelius, kuriais aprengtas vaikutis keliaus į bažnyčią, tiek už aprangą, kurią naujasis krikščionis dėvės pačios šventės metu.

Po oficialiosios Krikšto sakramento priėmimo ceremonijos, kuri vyksta beveik taip pat kaip lietuviškose katalikiškose bažnyčiose, visi svečiai yra kviečiami šia proga linksmintis ir vaišintis. Nors Pirmoji komunija, vestuvės ar kitų sakramentų priėmimas Italijoje dažniausiai švenčiamas restoranuose ar ruošiamos ištaikingos vaišės gamtoje,  paminėti krikštynas pasirenkama būtent jauki namų aplinka.

Jau nuo senų laikų šios šventės metu stalai buvo nukrauti gausybe įvairiausių saldumynų. Ši tradicija puoselėjama ir šiais laikais, ypač didelis dėmesys skiriamas namų gamybos gardėsiams. Kiekvienoms krikštynoms būtinai yra paruošiamas „pane degli angeli" (angelo tortas), bei „canestrelli" (biskvitiniai vafliai). „ Pane degli angeli" būtinai privalo paragauti kiekvienas svečias, taip pagerbdamas naujai atsiradusi angelą šiuose namuose, kuris saugos mažąjį krikščionį.

Šeimininkai taip pat turi pasirūpinti, kad kiekvienas svečias gautų stilizuotą maišelį su penkiais cukraus glazūra padengtais migdolais. Vėlgi priklausomai nuo vaikelio lyties, migdolai būna padengti rausva arba melsva glazūra. Maišelis dažnai puošiamas gyvomis gėlėmis ar kaspinėliais, o šone prisegama atvirutė, kurioje pažymėti krikšto sakramentą priėmusio vaikelio inicialai bei data. Toks ryšulėlis yra vadinamas „bomboniere"; o penki riešutai, esantys maišelyje, simbolizuoja: laimę, sveikatą, gerovę, vaisingumą ir ilgaamžiškumą.

 

„Pane degli angeli" receptas.

150g. miltų
150g. cukraus pudros
175g. cukraus
10 vnt. kiaušinių (baltymų)
1 arbatinis šaukšt. kepimo miltelių
½ arbatinio šaukšt. vanilės esencijos
½ arbatinio šaukšt. migdolų esencijos

Miltus sumaišyti su cukrumi. Kitame inde iki standžių putų išplakti kiaušinio baltymus kartu su vanilės ir migdolų esencijomis, pamažu berti cukraus pudrą. Gerai išplakus masę, nuolat maišant pilti į dubenį su miltais ir cukrumi. Gavus vientisą konsistenciją supilti ją į kepimo formą ir pašauti į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepti apie 45 minutes. Palaukti kol atvės ir pabarstyti torto paviršių cukraus pudra.
Buon appetito!

 

Visa šioje svetainėje publikuojama medžiaga bei nuotraukos priklauso portalui „Viskas krikštynoms", jeigu nenurodyta kitaip.Griežtai draudžiama ja naudotis ir platinti kitose interneto svetainėse ar žiniasklaidos priemonėse  bet kuriuo pavidalu, be išankstinio raštiško „Viskas krikštynoms" sutikimo. Jei sutikimas gautas, turi būti nuoroda į „Viskas krikštynoms" kaip informacijos šaltinį.

Nevertinta

© 2008-2012 Viskas krikštynoms