Krikštynų šventės patiekalai

 

Jei krikštynas rengiate namuose ar gamtoje, tuomet maistas bus labai svarbus uždavinys, pareikalausiantis daug jėgų, laiko ir kūrybos. Siekdami palengvinti rūpesčius, pateikiame po kelis tokių kategorijų patiekalų receptus:

1)    Karšti šventiniai patiekalai;

2)    Salotos;

3)    Sumuštinukai-vėrinukai;

4)    Desertas.

Karšti patiekalai reikalingi, jei šventę organizuojate namuose, nes keliaujant į gamtą nereikia savęs apkrauti karšto patiekalo gamyba. Maža to, gamta – ideali vieta griliui.

Iš karštų patiekalų siūlome šventinę žąsį arba kalakutą.

 

Šventinė kepta žąsis su obuoliais

Jums reikės: žąsies; kvapiųjų pipirų, 1 valgomojo šaukšto kmynų, muskato, obuolių (3–4 vidutinio dydžio), druskos, alyvuogių aliejaus.

Gaminimo procesas:

-       Nuplautą ir nusausintą žąsį iš vidaus ir iš išorės įtrinkite kmynų, druskos ir šviežiai sumaltų pipirų mišiniu. Dėkite žąsį į šaldytuvą ir palikite marinuotis iki kitos dienos.

-       Žąsiai pasimarinavus, nusausinkite nuo jos druskos perteklių ir užtarkuokite muskato riešutų. Žąsies vidų prikimškite obuoliais.

-       Taip paruoštą žąsį apšlakstykite aliejumi ir dėkite į kepimo skardą. Sparnelius apvyniokite folija, kad labai nesuskrustų ir neapdegtų. Pašaukite į orkaitę. Paukštis kepamas maždaug 2–3 valandas. Žąsiai kepant kas kiek laiko pašlakstykite ją susidariusiomis skardoje sultimis. Žąsis dailiai pagels ir atrodys labai viliojančiai.

-       Jei kepant odelė pradeda trūkinėti, sumažinkite šiek tiek karštį, o žąsį kuriam laikui galite apdengti folija.

Žąsį patiekite ant šventinio stalo ir pjaustykite prie svečių.

 

Keptas šventinis kalakutas

Jums reikės: kalakuto, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, pusės stiklinės grietinės, šaukšto mairūno, citrinos sulčių, druskos ir pipirų.

Įdarui reikės: stiklinės razinų, stiklinės anakardžių ar kitokių riešutų, stiklinės migdolų, pusės stiklinės džiovintų abrikosų, 2 šaukštų sviesto, pusės stiklinės grietinės, pusės stiklinės cukraus, 2 šaukštų susmulkintų petražolių.

Gaminimo procesas:

-       Nuplautą ir nusausintą kalakutą įtriname druska, pipirais, pašlakstome citrinos sultimis ir paliekame pastovėti pusvalandžiui ar kiek daugiau.

-       Tuo metu nuplauname razinas, riešutus bei abrikosus, o migdolus kelioms minutėms suberiame į verdantį vandenį. Tada migdolus išgriebiame, pakišame po šalto vandens srove ir galiausiai nulupame. Abrikosus supjaustome gabalėliais.

-       Puode lydome sviestą, suberiame paruoštus migdolus, razinas ir riešutus, abrikosus ir viską kepame apie tris minutes nuolat maišydami ant silpnos ugnies. Tada į šią masę suberiame cukrų ir pakaitiname, kol cukrus ištirps. Beriame petražoles, pilame grietinę ir viską gerai išmaišome. Nukeliame nuo ugnies ir paliekame atvėsti.

-       Skardą patepame aliejumi ir dedame kalakutą. Kalakutą įpjauname ir prikemšame įdaro. Susiuvame siūlu, patepame aliejumi. Kalakutą pabarstome mairūnu, į skardą įpilame porą šaukštų vandens ir dedame į įkaitintą orkaitę. Kalakutas turėtų būti kepamas 2–3 valandas 180 laipsnių temperatūroje. Kas kiek laiko apšlakstykite kalakutą skardoje susikaupusiu skysčiu.

 

Vynuogių salotos su sūriu

Jums reikės: 250 g salotų, 300 g vynuogių, 100 g sūrio salotoms, apelsino, 3 šaukštų aliejaus, 2 šaukštų sauso baltojo vyno, druskos, pipirų pagal skonį, šiek tiek graikinių riešutų.

Gaminimo procesas:

-       Nuplautus salotų lapus suplėšykite. Vynuoges pjaukite pusiau ir išimkite sėklas. Sūrį supjaustykite nedideliais kubeliais. Viską dėkite į dubenį ir išmaišykite.

-       Apelsiną nuplikykite verdančiu vandeniu, nusausinkite ir nutarkuokite jo žievelę. Sultis išspauskite, sumaišykite su vynu, aliejumi ir druska bei pipirais. Šiuo užpilu apšlakstykite salotas, pabarstykite tarkuotos apelsino žievelės ir graikinių riešutų. Palikite pusvalandžiui pastovėti ir patiekite.

 

Moliūgų ir sūrio salotos

Jums reikės: gūžės salotų, 500 g moliūgo, 100 g fetos sūrio, 100 g sūrio su mėlynuoju pelėsiu, saujos džiovintų spanguolių, žiupsnelio aitriosios paprikos, žiupsnelio raudonėlio.

Užpilui reikės: pusės citrinos sulčių, 2 skiltelių česnako, šaukšto klevų sirupo, 3 šaukštų abrikosų kauliukų aliejaus.

Gaminimo procesas:

-       Moliūgą nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite gabalėliais, dėkite į gausiau riebalais pateptą kepimo skardą.

-       Česnakus sukapokite ir sumaišykite su raudonėliais, paprikos milteliais bei berkite ant moliūgų. Pašlakstykite aliejumi ir 20 minučių šaukite į įkaitintą orkaitę.

-       Sūrius supjaustykite kubeliais, berkite ant moliūgų, kai iki kepimo pabaigos liks 3–5 minutės.

-       Į lėkštę dėkite salotų lapų, o ant jų – kepintus moliūgus. Pašlakstykite padažu, kurį paruošite sumaišę nurodytus ingredientus. Užberkite pamirkytų ir suminkštėjusių spanguolių.

 

Salotos su mozarela ir mangais

Jums reikės: pekino kopūsto, saujos vyšninių pomidorų, mango, 100 g mozarelos, šiek tiek čili paprikos, 200 g plonai pjaustytų kiaulienos kumpio gabalėlių, šaukštelio pesto padažo, šlakelio alyvuogių aliejaus.

Gaminimo procesas:

-       Kopūstą suplėšykite arba supjaustykite. Apšlakstykite aliejumi ir sumaišykite su pesto padažu.

-       Pomidoriukus perpjaukite per pusę, mangą supjaustykite kubeliais, o čili papriką – nedideliais griežinėliais.

-       Į lėkštę pirmiausia dėkite kopūstą, tada pomidorus ir mangą, paskui smulkintą sūrį ir kumpį. Apšlakstykite viską aliejumi.

 

Vėrinukai su vynuogėmis ir fetos sūriu

Jums reikės: raudonųjų vynuogių, 100 g fetos sūrio, smeigtukų.

Gaminimo procesas:

-       Vynuoges perpjaukite pusiau ir išimkite sėklas.

-       Ant smeigtuko verkite pusę vynuogės, kubelį sūrio ir uždenkite kita vynuogės puse.

 

Morengai

Jums reikės: 3 kaušinių baltymų, 150 g cukraus pudros, maistinių dažų.

Gaminimo procesas:

   
   

-       Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų, pamažu suberkite persijotą cukraus pudrą ir išplakite iki standumo.

-       Plakinį padalinkite į kelias porcijas, kiekvieną porciją galite nuspalvinti maistiniais dažais vis kitokia spalva.

-       Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Baltymų putas sukrėskite į konditerinį maišelį ir išspauskite įvairių formų sausainiukų.

-       Dėkite į įkaitintą iki 150 C laipsnių orkaitę. Džiovinti pravertoje orkaitėje, po 15 minučių sumažinti orkaitės kaitrą iki 50 C.

Tai keli pasiūlymai šventės patiekalams. Receptų apstu kulinarijos knygose, specializuotuose žurnaluose, virtualioje erdvėje, todėl tikrai rasite tai, kas atitiks Jūsų norus ir galimybes. Tačiau, kaip minėjome, nepersistenkite. Jei šventę rengiate namuose, tai normalu, kad maisto turėtų būti daugiau, geriausia, jei patieksite ir karštą patiekalą. Tačiau jei šventei pasirinkote gamtą, pavyzdžiui, pikniką prie ežero, tai geriausiai tiks šalti užkandžiai, daržovių, mėsos, vaisių vėrinukai ir visa, ką nesudėtinga paimti, ir geriausia, ką galima suvalgyti vienu kąsniu. Taip pat šiltuoju metų laiku nepersistenkite su saldumynais – daugelis jų tikrai nenori.

Jei turite galimybių, atsižvelkite į svečių poreikius, pavyzdžiui, jei jų tarpe yra vegetarų, tai pasirūpinkite, kad nebūtų visi patiekalai su mėsa.

 

Nevertinta

© 2008-2012 Viskas krikštynoms